Відновлення із надбудовою житлових будинків масових серій 1960-х років зі збірного залізобетону - Шеховцов , Владислав; Фесенко, Олег; Малахов , Віктор; Бондаренко , Олексій (Будівельні конструкції. Теорія і практика, 2024)
Протягом багатьох років нагальною проблемою в Україні є технічне оновлення наявного житлового фонду із будинків масових серій, більшість яких були зведені зі збірного залізобетону у 60-70-х роках ХХ століття. Проєктний термін експлуатації таких будинків на момент їх зведення не міг перевищувати 25 років. Ці будівлі є застарілими і не відповідають вимогам чинних норм щодо житлових будинків, зокрема через відсутність ліфтів, зношеність інженерних мереж, низьку енергоефективність та неекологічність. Водночас результати обстеження технічного стану залізобетонних конструкцій таких будинків показали, що не менше 80% з них зберігають свій ресурс несучої здатності. Проблема відновлення житлових будинків масових серій особливо загострювалася через катастрофічні масштаби їх руйнування внаслідок повномасштабної військової агресії Російської Федерації проти України. У роботі описано досвід реконструкції із надбудовою старого 5-поверхового житлового будинку у сучасний 9-ти поверховий. Будівельні роботи також включали перепланування внутрішнього простору, встановлення ліфтів, заміну зношених інженерних мереж та використання інноваційних технологій для підвищення енергетичної ефективності будинку. Проєкт передбачав збільшення поверховості будинку із перенесенням навантаження від нових поверхів на окремий пальовий фундамент. Економічна доцільність реконструкції будинку обумовлена збільшенням площі кожної квартири в середньому на 20-25 м2. Надбудова дає можливість збільшити щільність завдяки розміщенню житлового будинку більшої поверховості на існуючій площі старої забудови. Запропонована у статті реновація будинку проводиться без знесення житла.