Тріщиноутворення різних типів тонких плит при рівномірно-розподіленому навантаженні - Скорук, Олег (Будівельні конструкції. Теорія і практика, 2024)
Тріщиноутворення в різних буді-вельних конструкціях і елементах, а особливо в залізобетонних плитах є одним з критеріїв, що впливає на їх експлуатаційні властивості та дов-говічність споруди в цілому [2, 3]. Причини тріщиноутворення можуть бути рі-зноманітними і розуміння їх виникнення є клю-чем для ефективного запобігання та ремонту, а також х експлуатації. Ось основні фактори, що впливають на трі-щиноутворення елементів є: -недостатнє армування; -високі температурні впливи; -усадка бетону; -перевантаження; -недостатня якість бетону матриці; -неправильне виконання будівельних робітпри виготовлені елементів. Дослідження прогинів [3,15,17] і як наслідок утворення тріщин, їх розкриття для конструкцій зокрема плит є актуальним завданням у будівельній інженерії, оскільки дозволяє оцінити їхню експлуатаційну здатність та розробити ефективні методи підвищення їх міцності і тріщиностійкості. Для оцінки напружено-деформованого стану плит з різним армуванням був проведений комплекс експериментальних досліджень. Дані дослідження проводилися з метою порі-вняння роботи конструкції плит при різних способах їх армування або взагалі без нього на при-кладі бетонних, залізобетонних чи фібробетонних плит. Проведені експериментальні дослідження пі-дтвердили ефективність використання сталевих волокон для покращення міцністних характеристик та довговічності залізобетонних плит. З отриманих даних видно, що дисперсне ар-мування позитивно впливає на напружено-деформований стан плит. Сталеві волокна забезпечують збільшення міцності та зменшення тріщин, тоді як поліпропіленові волокна ефективні в зменшенні тріщиноутворення, але менш ефективні в підвищенні міцності на стиск. Скляні волокна забезпечують проміжні характеристики. Таким чином, застосування дисперсного ар-мування повино базуватися на конкретних експлуатаційних вимогах та впроваджуватися у масове виробництво. Застосування дисперсного армування дозволить значно покращити експлу-атаційні властивості залізобетонних плит та підвищити їхню довговічність.