3D друк балок із можливістю влаштування поперечного армування, враховуючи особливості роботи будівельного принтера - Демчина, Богдан; Вознюк , Леонід; Бурак , Дмитро; Щербаков, Сергій (Будівельні конструкції. Теорія і практика, 2024)
3D друк несучих конструкцій призводить до швидких змін у будівельній галузі. З’являються нові можливості для побудови складних архітектурних форм, а також збільшується швидкість та якість виконання робіт. Не потрібно забувати також про виробничі особливості цієї новітньої технології. Важлива особливість, про яку багато хто забуває - це те, що при 3D друку бетоном чи розчином необхідне застосування армування, і ще до тепер відсутні стандартні способи вирішення цього питання. Застосування будівельних 3D принтерів дозволяє здійснювати складні операції, як на промислових підприємствах, так і безпосередньо на будівельному майданчику. Але, при всіх перевагах цієї технологій, існує і ряд недоліків, обумовлених недостатньою оптимізацією нових систем. Необхідна несуча здатність та жорсткість конструкцій досягається через застосування арматурних каркасів з поздовжнім та поперечним армуванням. У статті описано, запропоноване та реалізоване авторами, вирішення проблеми по влаштуванню поперечного армування, при 3D друці несучих балок. Для реалізації завдання були розроблені робочі креслення дослідних конструкцій балок. У статті представлено конструкції балок, а також послідовність їхнього виготовлення методом 3D друку. Конструкції виготовлялися за розробленою авторами статті послідовністю виконання робіт, з армуванням балок, українською компанією ТОВ "3D TECHNOLOGY UTU". Авторами була розроблена технологія виготовлення балок із можливістю їхнього армування вертикальним зварним каркасом у проектному положенні. Для визначення фізико-механічних характеристик матеріалів були виготовлені зразки кубиків та призм, а також арматури. Запропонована технологія друку балок за допомогою будівельного 3D принтера дозво-лила виготовити конструкції, які відповідають попередньо розробленим проектним і технологічним рішенням та дала можливість влаштовувати поперечні каркаси у проектному положенні, що дозволяє конструкції сприймати не лише згинальні моменти, але і поперечні сили.