Забезпечення стійкості глибоких котлованів висотних споруд - Кріпак , Володимир; Колякова, Віра; Шпакова, Ганна (Будівельні конструкції. Теорія і практика, 2024)
В умовах сьогодення освоєння підземного простору справедливо можна вважати одним із найважливіших і динамічних напрямків у цивільному та промисловому будівництві на світовому рівні. В Україні підземне будівництво набуває особливого значення у зв’язку з агресивною війною росії. Найбільш активно підземні та заглиблені споруди зводять у великих містах та мегаполісах. Основні причини, які обумовлюють необхідність використання підземного простору в містах, включають відсутність вільних територій у межах історично сформованої забудови та вимоги до розвитку міської інфраструктури. Сьогодні підземний простір використовують не тільки для розміщення інженерних комунікацій і транспортних об’єктів, а й для будівництва громадських комплексів, багатоповерхових підземних гаражів і паркінгів, торгових центрів, а також заглиблених частин житлових і офісних будівель. Конструктивні рішення для підземних і заглиблених споруд, а також методи їх будівництва залежать від об’ємно-планувальних рішень, призначення, глибини закладення, інженерногеологічних, кліматичних та сейсмічних умов будівництва, навантажень на поверхню, та близькості інших будівель і споруд. Сьогодні максимальна глибина котлованів, що проектуються в міських умовах, зазвичай не перевищує 25-30 м, а кількість підземних поверхів складає п’ять-шість. Зважаючи на зростаючий попит на підземний простір, особливо в густонаселених районах, проектувальники та інженери стикаються з низкою викликів, що потребують інноваційних підходів та сучасних технологій. Це включає використання новітніх методів геотехнічного моделювання, застосування високоякісних матеріалів, що забезпечують довговічність і безпеку конструкцій, та впровадження ефективних систем водовідведення і гідроізоляції. Особливу увагу слід приділяти питанням безпеки під час будівництва та експлуатації підземних споруд, оскільки вони можуть бути піддані впливу природних і техногенних факторів, таких як підземні води, рух ґрунтів та сейсмічна активність. Важливим аспектом є також забезпечення комфортних умов для людей, які користуються підземними об’єктами, що включає в себе вентиляцію, освітлення та евакуаційні шляхи. Наукові дослідження та досвід міжнародних проектів демонструють, що правильне використання підземного простору здатне значно підвищити ефективність використання міських територій, сприяти сталому розвитку міст та поліпшенню якості життя їх мешканців. Інвестиції в підземне будівництво стають дедалі більш виправданими з огляду на довгострокові вигоди та необхідність адаптації до умов сучасного урбанізованого середовища. Загалом, підземне будівництво є важливим напрямком, що має значний потенціал для розвитку та вдосконалення у майбутньому, відповідаючи на виклики часу та сприяючи розвитку сучасної інфраструктури.